Ortopedik Onkoloji
Yumuşak Doku Tümörleri
Yumuşak doku tümörleri kemik ve kıkırdak dışı dokulardan gelişen anormal dokuları tanımlayan bir ifadedir. Çok geniş bir kapsamı mevcuttur. Çoğunlukla da kas dokusu, yağ dokusu ve damar dokusu gibi dokulardan köken alırlar.
Yumuşak doku tümörleri çoğunlukla iyi huylu tümörler olarak karşımıza çıkmakla beraber kötü huylu tümörler olarak da karşımıza çıkabilir. Yine çoğu tümörde olduğu gibi yumuşak dokuda karşılaştığımız bu tümörler başka bir organ veya dokudan ilgili bölgeye sıçramış(metastaz) yapmış olabilir.
Yumuşak doku tümörleri çoğu zaman ağrı ve ele gelen kitle gibi bulgularla karşımıza çıkmaktadır. Bu lezyonlar dokunmakla ağrılı veya ağrısız olabilir, farklı büyüklüklerde ve farklı lokalizasyonlarda olabilmektedirler.
Yumuşak doku tümörlerinde de çoğu tümör ve hastalıkta da olduğu gibi aile öyküsü ve genetik özellikler önemlidir. Yine sigara, içki gibi tümöral süreçleri hızlandıran etkilerde bulunabilir.
Yumuşak doku tümörlerinin tanısı öncelikle detaylı bir hasta hikayesi ve muayene ile başlar. Ardından direkt grafi, ultrason ve MR gibi ileri görüntüleme tetkikleri ile tanıya bir adım daha yaklaşılır. Gerekli görüldüğü durumlarda tanı “biyopsi” ile netleştirilir.
Tanısal sürecin tamamlanmasının ardından tedavi süreci diğer bölümlerle koordineli şekilde devam ettirilir. Yumuşak doku tümörleri özen ve uzun takip gerektiren özellikli tümörlerdir.