Ortopedik Onkoloji
Metastatik Tümörlere Yaklaşımlar
Başka doku ve organda gelişen bir tümör belirli bir aşamadan sonra kemik ve çevre yumuşak dokuya yerleşerek yerleştiği bölgede aynı türden tümör oluşturabilir. Bunlara metastatik tümörler denir. Metastatik tümörler en sık olarak kan yoluyla bir dokudan başka dokuya yerleşirler. Çoğunlukla da yumuşak dokudan ziyade metastazlar kemik dokuya olmaktadır.
Kemiğe metastaz yapan tümörler 3 farklı tipte olabilirler. Bunlar; osteoklastik(kemik yıkımı ile seyreden), osteoblastik(kemik yapımını artırarak seyreden) ve mikst tiptir. Bu 3 türde de kemik dokusunun normal yapım-yıkım dengesinin dışına çıkılır ve kemik dokusu yapısı bozulur. Kemiğin mekanik direnci bozulur ve karşımıza çoğunlukla “patolojik kırıklar” çıkar.
Metastatik kemik tümörlerinin tanısı çoğunlukla rutin kanser taramaları sırasında konabileceği gibi ; kanser tedavisi esnasından ortaya çıkan yeni başlangıçlı ağrı , ele gelen kitle ve şişlik gibi bulgular sonucunda da konabilir. Bunların dışında patolojik kırık veya kemikteki lezyonun tespiti yani metastatik tümörün tanısı da tanıda ilk basamak olabilmektedir.
Metastatik kemik tümörleri saptandıktan sonra yapılacak ilk şey vücutta başka noktalarda metastazın olup olmadığına yönelik vücut taramasıdır. Taramadan sonra metastatik tümörlerin sayısı, yerleşimleri, kırık oluşturma riskleri belirlenerek takip edilecek tedavi yöntemi seçilebilir.
Tedavi yöntemleri seçilirken hastanın mevcut yaşamsal fonksiyonlarını en kısa sürede ve en yüksek oranda geri kazandırmak esastır.