Ortopedik Onkoloji
Tanı Süreci ve Evreleme
Ortopedik Tümörler başlangıçta herhangi bir bulgu vermeyebilir ve sinsi bir ilerleyiş gösterebilirler. Ortaya çıkan bulgular tümörün yerleşim yeri , tümörün tipi , tümörün boyutu gibi özelliklerden etkilenir.
Ortopedik tümörlerde de çoğu hastalıkta olduğu gibi ilk bulgu ağrıdır. Ağrının tipi ve süresi tümörün tipi ve boyutuna göre farklılık gösterebilir. Ağrı başlangıçta dayanılabilir tarzda veya ağrı kesicilere cevap verir şekilde olabilir. Zamanla tümörün oluşturduğu tahribat ve etkisine bağlı olarak sürekli ve şiddetli bir hal alabilir.
Ortopedik tümörlerde ağrıdan sonra karşımıza en çok çıkan bulgu şişliktir. Şişlik özellikle yüzeysel yerleşimli kemik ve yumuşak doku tümörlerinde daha erken dönemde karşımıza çıkan bir bulgudur. Derin yerleşimli ortopedik tümörlerde şişlik çok daha ileri dönemlerde karşımıza çıkmaktadır.
Bazı kemik kanserleri ise herhangi bir bulgu vermeksizin karşımıza kırık ile çıkmaktadır. Bu tarz kırıklara “patolojik kırık” adı verilir. Bu kırıklar oldukça zayıf bir darbe, burkulma ve bazen de hiçbir şey olmaksızın ortaya çıkar.
Ağrı, şişlik ve kırık bulgularının en az biri çoğu ortopedik tümörde karşımıza çıkmaktadır. Bazı tümörlerde ise(çoğunlukla iyi huylu tümörlerde) hiçbir bulgu olmaz. Bu tümörler başka bir hastalık tetkik edilirken rastlantısal olarak saptanmaktadırlar.
Belirtilen bulgular tanıya giden yolda ilk şüphelenilen durumlardır. Bu şikayetler ile başvuru sonrası uygun hastalara direkt grafi(röntgen), ultrason, tomografi, MR , sintigrafi ve PET gibi görüntüleme tetkikleri uygulanır ve tanıya yönelik bir adım daha atılır. Bu görüntüleme yöntemleri lezyon hakkında kısıtlı da olsa bilgi sahibi olunmasını sağlar.
Ortopedik tümörlerde tanıyı netleştirmenin en kesin yönü histopatolojik incelemelerdir. Bunun için ortaya çıkan lezyondan örnek alınması mecburidir. Bu örneğin alınması için çeşitli ‘’biyopsi’’ yöntemleri uygulanır.
Tüm bu incelemeler ışığında her tümör için farklı olacak şekilde hastalığın ilerleyişini ve tedavi seçeneklerini belirlemek amacı ile evrelendirmeler yapılır. Böylelikle tanı süreci tamamlanıp tedavi sürecine geçiş yapılabilir.