Ortopedik Onkoloji
Kemik Tümörleri
Kemik tümörleri ifadesi kemik ve ilişkili eklemlerde harabiyete ve/veya deformiteye yol açabilen anormal dokuları ifade etmektedir. Kemik tümörleri çok geniş bir perspektifte karşımıza çıkmaktadır.
Kemik tümörleri iyi huylu olabileceği gibi habis(kötü huylu) olarak da karşımıza çıkabilir. Kemikte ortaya çıkan bu anormal dokular kemikten kaynaklanabileceği gibi başka bir yerden kan vb. yollarla da kemiğe ulaşmış olabilirler. Başka doku ve organlardan kemiğe sirayet eden bu lezyonlara metastatik lezyonlar adı verilir. İyi huylu kemik tümörleri, kötü huylu kemik tümörleri ve metastatik kemik tümörleri farklı tanı ve tedavi algoritmalarına sahiptirler.
Kemik tümörleri basit bir ağrı ile kendini gösterebileceği gibi lezyonun olduğu bölgede şişlik, ele gelen kitle gibi farklı bulgularla da ortaya çıkabilir. Özellikle de uzun süreli ve ağrı kesicilere dirençli ağrılarda daha alert olunmalıdır. Bazen de kemik tümörleri ilgili kemikte kırık oluşturarak da kendini gösterebilmektedir.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi kemik tümörlerinde de genetik geçiş çoğunlukla mevcuttur. Ailede kemik ve yumuşak doku tümörü geçmişi olan hastaların bu hususta daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Genetik geçişin yanında sigara, alkol ve mesleki maruziyetler de kemik tümörlerine yatkınlığı artırabilmektedir.
Kemik tümörlerinin tanısı alanında uzman ortopedi hekimleri tarafından detaylı muayene ve tetkiklerle konulabilir. Tanının ardından tedavi süreci ise farklı bölümlerle(medikal onkoloji, radyoloji, patoloji vb.) koordineli bir şekilde yapılmaktadır.
Unutulmamalıdır ki kemik tümörleri özenli ve uzun bir tanı ve tedavi süreci gerektirmektedir.