Ortopedi ve Travmatoloji
Kalça Protezi
Kalça ekleminin kireçlenmesi diğer bir adı ile koksartroz, eklem kıkırdağının yaş, biyolojik ve mekanik etkenler sonucunda yıpranması sonucu gelişen bir hastalıktır. Kalça ekleminin kireçlenmesi en sık rastlanan kalça ağrısı sebebidir. Daha çok orta ve ileri yaşlı hastalarda ortaya çıkar.
Sıklıkla kendini ağrı ve topallama gibi bulgularla gösterir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak yürüme kapasitesin azalması, topallama da ve ağrı da artış gibi günlük yaşamsal aktiviteyi kısıtlayan bulgular da ortaya çıkabilir.
Hastalığın cerrahi dışı tedavisinde kilonun azaltılması, analjezik ve antiinflamatuar ilaçların kullanılması, baston kullanılması ve fizik tedavi uygulamaları kullanılabilir. Bu tedavi seçenekleri ile yeterli başarı sağlanamayan hastalarda kalça protezi cerrahisi uygulanabilmektedir.
Kalça protezi cerrahisi açık bir cerrahi prosedürdür. Anestezi uzmanının uygun görmüş olduğu anestezi yöntemi ile kalça bölgesinde kavisli bir kesi yapılır ve dokular uygun şekilde geçilerek hasarlı ekleme ulaşılır. Hasarlı eklem kısımları çıkarıldıktan sonra yerine hastaya uygun boyut ve özellikte seçilen biyomateryaller yerleştirilir. Bu cerrahi prosedür hastadan hastaya değişiklik göstermekle beraber yaklaşık olarak 1,5-2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası ağrının minimalize edilmesi için anestezi uzmanının uygun gördüğü analjezik(ağrı giderici) yöntemler kullanılır. Çoğu protez cerrahisinde olduğu gibi kalça protezi sonrası hemen rehabilitasyon başlar. Ameliyattan bir gün sonra hastalar yürüteç yardımı ile yürütülür. Hastadan hastaya değişmekle birlikte 2-6 hafta yürüyüş esnasında yürüteç ya da baston desteği kullanılır. Ameliyat sonrası gerekli kontrollerde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaması ve ameliyat sonrası hedeflenen yürüme kapasitesi, eklem hareket açıklığı sağlanması halinde 3-5 gün içerisinde hastanın taburculuğu gerçekleştirilir. Taburculuk sonrası hastanın belli bir dönem kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekmektedir.
Kalça protezi cerrahisinin kalça bölgesinde enfeksiyonu olan, ilgili uzvunda sinir hasarı olan , kişisel hijyen koşullarını sağlayamayan bireylere ve ilgili uzvunda damar hasarı ve/veya yetmezliği olan bireylere uygulanması uygun değildir. Bunun dışında kalça ekleminde herhangi bir sebeple(romatizmal hastalık, yaşa bağlı artroz, osteonekroz vb.) artroz ortaya çıktığı durumlarda rahatlıkla kalça protezi uygulanabilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası uygulanacak anesteziye ve cerrahi yönteme bağlı bazı riskler mevcuttur.Bunlar içerisinde en önemlisi ameliyat esnasında ve sonrasında gerçekleşebilen emboli(pıhtı atması) dır. Emboli riskinin yanında cerahhi sonrası enfeksiyon ve takılan protezde çıkık gelişmesi de olası risklerdir. Uygun ve tecrübeli bir merkezde kalça protezi cerrahisinin uygulanması tüm bu riskleri minimalize etmektedir.