Ortopedi ve Travmatoloji
Diz Protezi
Diz kireçlenmesi ya da diğer adı ile osteoartrit, eklemi oluşturan eklem kıkırdağının yıpranması olarak tanımlanır. En sık görülen eklem hastalığıdır. Diz eklemi osteoartritinin görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır ve sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. Osteoartrit gelişen eklemde hareket ile ağrı ortaya çıkmaktadır ve bu ağrı zaman içerisinde hastanın yaşam kalitesini etkileyecek dereceye ulaşmaktadır.
Diz osteoartritinde tedaviye hastalığın derecesine göre karar verilir. Osteoartritin erken dönemlerinde ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları, kıkırdak dokuyu destekleyen gıda takviyeleri ve diz içi enjeksiyon yöntemleri gibi cerrahi dışı tedavi seçenekleri denenebilir. Bu cerrahi dışı tedavi seçeneklerinden fayda görmeyen uygun hastalarda protez cerrahisi uygulanabilir. Diz protezi cerrahisi uygulanacak hastaların genelde ileri yaşlı hastalar olduğunu unutmamak gerekir.
Diz protezi ameliyatı açık bir cerrahi prosedürdür. Anestezi uzmanının uygun gördüğü anestezi yöntemi eşliğinde dizdeki deforme olmuş eklem yüzeyi uygun kılavuzlar ve uygun biyomateryaller kullanılarak yapay bir eklem yüzeyi ile değiştirilir. Diz bölgesine ekleme uzunlamasına bir kesi yapılarak cerrahi işleme başlanır ve hasar görmüş kemik ve kıkırdak yapılarak çıkarılarak cerrahiye devam edilir. Çıkarılan eklem yapılarının yerini hastaya uygun boyut ve yapıda özel olarak seçilen implantlar yerleştirilir ve ameliyat sona erdirilir. Bu cerrahi prosedür hastanın durumu ve yapısına göre değişmekle beraber yaklaşık 1-2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası ağrının minimalize edilmesi için anestezi uzmanının uygun gördüğü analjezik(ağrı giderici) yöntemler kullanılır.
Hastalar ameliyat sonrası erken dönemde, çoğunlukla da ameliyattan sonraki gün bir yürüteç yardımı ile yürümeye başlarlar. Bu yürüteci kontrol amaçlı olarak 3-4 hafta kullanımı önerilmektedir. Ameliyat sonrası gerekli kontrollerde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaması ve ameliyat sonrası hedeflenen yürüme kapasitesi, eklem hareket açıklığı sağlanması halinde 3-5 gün içerisinde hastanın taburculuğu gerçekleştirilir. Taburculuk sonrası hastanın belli bir dönem kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekmektedir.
Her cerrahi prosedürde olduğu gibi diz protezi ameliyatında da uygulanacak anesteziye ve cerrahi işleme bağlı riskler mevcuttur. Bunlar içerisinde cerrahi esnasından geçici veya kalıcı şekilde olabilecek damar ve sinir yaralanmaları sayılabilir. Yine ameliyat sonrası gelişebilecek enfeksiyon ve emboli (pıhtı atması) de riskler arasında belirtilebilir. Bu risklerin gerçekleşme olasılığını düşürmek amacıyla bu cerrahi işlemler tecrübeli merkezler tarafından uygulanmalıdır.