Ortopedi ve Travmatoloji
Deformite Cerrahisi
Kemiklerde oluşan eğilme ve şekil bozuklukları deformite olarak adlandırılır.Kemik ve uzuv deformiteleri doğumsal hastalıklar, kemik gelişim anomalileri ve geçirilmiş travmalara bağlı oluşabilir.Uzuvlarda oluşan bu deformiteler hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybına sebep olarak hastaların yaşam kalitesini etkiler.
Deformiteler karmaşık ve kompleks hastalıklardır.3 boyutlu bir yapıya sahiptirler ve bu nedenle de tedavi süreçleri uzundur ve komplikedir.
Kas-iskelet sistemi deformiteleri vücudun farklı noktalarında karşımıza çıkabilir.Deformiteye yönelik yaklaşım hastanın yaşına , deformitenin görüldüğü yere ve ciddiyetine göre farklılık gösterir.Erken dönemde tespit edilen deformiteler sadece ilgili bölgeye yönelik cerrahi işlem uygulanarak düzeltilebilirken , geç dönemde tespit edilen deformitelerin düzeltilmesi için etkilenmiş komşu bölgelere de cerrahi işlem uygulamak gerekebilmektedir.
Yumuşak dokuya yönelik yaklaşımların yanı sıra kemik eğriliklerini düzeltme , kemik uzatma ve kemik kısaltma cerrahileri deformiteyi düzeltmeye yönelik sıklıkla uygulanan cerrahi prosedürlerdir.Bu cerrahi prosedürler için plak-vidadan akıllı 3 boyutlu fiksatörlere kadar çok sayıda implant kullanılabilmektedir.
Deformite cerrahisi operasyonları uzun süreçli ameliyatlardır.Ameliyat öncesi mutlaka ayrıntılı tetkikler ile deformitenin yeri ve düzeltmenin şekli , zamanı netleştirilir.Bu süreçte kullanılacak implantlar belirlenir ve temin edilir.
Bu kompleks hastalıkların tedavisi için geniş bir tecrübe ve tıbbi olanak gerekliliği unutulmamalıdır.