Ortopedi ve Travmatoloji
Boy Uzatma Ameliyatları
Genetik, hormonal ya da çevresel faktörlerin etkisine bağlı ortaya çıkan boy kısalığını tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen ortopedik cerrahi işleme boy uzatma ameliyatı adı verilir. Sağlık sorunlarının tedavi seçeneği olarak boy uzatma ameliyatlarına başvurulabileceği gibi kozmetik sebeplerle de boy uzatma ameliyatlarına başvurulabilir.
Boy uzatma ameliyatlarında hastanın durumuna göre farklı implantlar kullanılabilir. Her bir yöntemin farklı uygulanma şekli, avantajı ve dezavantajı mevcuttur. Kemik içerisine ya da kemik dışına uygulanan implantlarla boy uzama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemlerin seçimi alanında uzman ortopedi hekimleri tarafından hastaya özel şekilde belirlenmektedir.
Boy uzama işlemi anestezi altında gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. İşlem esnasında uzatılması planlanan kemiğin enine ikiye kesilmesi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sonrasında kemik kullanılması önceden planlanmış olan implant ile fikse edilir. Prosedürün total süresi hastadan hastaya değişmekle beraber yaklaşık 1,5-2 saattir. Tedavinin ilk aşamasında kesilmiş olan kemik parçaları günden güne belirlenen uzatma miktarına bağlı olarak birbirinden ayrılır. Tedavinin ikinci aşamasını ise bu boşluğun kemik dokusu ile dolması oluşturmaktadır.
Operasyon sonrası hastanede kalış süresi hastadan hastaya değişmekle beraber 2-4 gündür. Boy uzatma ameliyatlarında bildirilen başarı oranı %95’in üzerindedir. Ameliyata bağlı izler de minimal düzeydedir.
İyileşme sürecinin tamamlanıp fiksasyon materyalinin çıkarılmasına kadar geçen süre kullanılan tekniğe ve hastanın iyileşme potansiyeline göre farklılık göstermektedir. Örnek olarak herhangi bir problem yaşanmayan bir hastada 5-7 cm lik boy uzaması için gereken süre yaklaşık 6 aydır.